HISTORIE

 

Pardubice nepatří mezi fotbalové bašty, v nichž se nejvyšší soutěž hraje či hrála desítky sezon. Kluby SK, Dukla a VCHZ patřily mezi prvoligové účastníky. Ovšem v „dávné“ historii. Poslední ročník nejvyšší soutěže s pardubickým týmem se hrál v letech 1968/69. Od té doby se liga vyhýbá městu obloukem. Tedy s jedinou výjimkou.

Atlantic stoupá vzhůru

V listopadu 1991 došlo ke sloučení Tesly Pardubice B a Sokola Bohdaneč, který tehdy hrál okresní přebor. Nový majitel klubu Jiří Novák se však netajil smělými plány. A v následujících letech je také uskutečnil.

Začala nejslavnější éra fotbalu v lázeňském městě. Do klubu AFK Atlantic přicházeli každoročně hráči zvučných jmen a s nimi i postup vzhůru. A v roce 1997 přišel i splněný sen. Tým obsadil stříbrnou příčku ve druhé lize a zajistil si účast v nejvyšší soutěži. „Byly to krásné roky,“ vzpomínaly tehdejší opory Jiří Valta a Rostislav Macháček na působení v Bohdanči.
Kubík, Heinz, Petr Kostelník, Jiří Kaufman, Kulič, Trval nebo Schindler. To je jen několik hráčů, kteří v prvoligové sezoně oblékali bohdanečský dres.

Ovšem premiérové utkání na stadionu Na Baště skončilo neúspěchem. Atlantic prohrál 0:1 v derby s Hradcem Králové. A byla to předzvěst neradostných časů.

Sestup a záhy konec

 Porážky neustále přibývaly a prvoligové účinkování se scvrklo v roční epizodu. Chudý zisk 11 bodů a pouze dvě vítězná utkání odsoudila Atlantic k poslednímu místu v tabulce a sestupu.  Roční účinkování fotbalistů z lázeňského města v nejvyšší soutěži se chýlilo ke konci. Od té doby už třeba Sparta nebo Slavia do Pardubického kraje nepřijely bojovat o mistrovské body.
„Do Pardubic první liga patří,“ pronesl mnohokrát Martin Pulpit, trenér současného druholigového týmu.

Druhá liga se pak v Bohdanči hrála ještě dvě sezony. Sloučení s pardubickým Slovanem a přesun nově vzniklého klubu FK AS do Pardubic znamenaly konec.

Na čas poté sice opět bohdanečský fotbal ožil. Vrátila se řad hráčů ze staré sestavy a znovu táhli Atlantic vzhůru v krajských soutěží. V roce 2003 vyhrál přebor, ovšem do divize se už nepřihlásil a klub zanikl.

Zdroj:http://sport.idnes.cz/sportovni-stalice-na-pardubicku-zustaly-fpn-/sporty.aspx?c=A060412_131116_sporty_ber

Komentáře jsou uzavřeny.